Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Oriáspanda

 

Az állat neve: Óriáspanda (pandamedve, bambuszmedve)
Tudományos név: Ailuropoda melanoleuca
Elterjedés: Közép- és Nyugat-Kína hegyvidéke
Testhossz: kb. 1,5 m

Az 1930-as évekig alig ismerte valaki a pandát, nem számítva azokat, akik az otthonául szolgáló hegyi bambuszerdők közelében éltek a kínai Szecsuán, Senhszi és Kanszu tartományban. Azután néhány pandát küldtek Kínából az USA-ba és más országok állatkertjeibe. Ritkaságuk miatt megkísérelték fogságban tenyészteni őket. A próbálkozások növekvő érdeklődést keltettek.
Az óriáspanda egyre híresebb lett. A Természetvédelmi Világalap a Föld állat- és növényfajainak, természetes élőhelyeiknek megmentésére indított hadjárata emblémájául választotta. Mégis bolygónk egyik legritkább és legtitokzatosabb nagyemlőse maradt.Életéről még ma is hiányosak az ismereteink.
Vadon talán 1000 példány sem él, az is Kína egészen kis területén, a hűvös, sűrű, hegyvidéki bambuszerdőkben. Lassan és körültekintően mozog. Nagyrészt a talajon tartózkodik, noha ügyesen mászik fára. Halkan majszolja a bambuszszárakat és -leveleket. Alkalmanként fűféléket és virágokat vagy apró állatokat, például rovarokat is megkóstol.
Minthogy ritka, csendes és visszahúzódó állat, a természetben nehezen tanulmányozható, életmódjára és szaporodására vonatkozó ismereteket állatkerti megfigyelésekkel szereznek. A természetben azonban eltérően is viselkedhetnek, mint fogságban.
A hím és a nőstény pandák magányosan élnek, kivéve az április-májusi rövid udvarlási és párzási időszakot. Szagokkal és nyüszítésszerű hangokkal keresik egymást. Párzás után ismét elválnak útjaik. Az anyapanda 19-20 héttel később kölykezik a vackában.
Az anyapanda feltételezhetően csak 1 kölyköt tud felnevelni. Néha kettőt vagy ritkán hármat is kölykezik, de a számfölöttiekkel nem törődik, így azok hamar elpusztulnak. A gyámoltalan, csukott szemű újszülött nagyon pici, alig 150 g-os, akkora, mint egy nagy alma. Az anyja megtisztogatja, melegíti és tejével szoptatja. a pandabocs szeme 2 hónapos korára nyílik fel, 3 hónaposan pedig már mászkál.
Kb. 6 hónappal születése után a fiatal panda kezd átszokni a felnőtt táplálékra. a pandák különlegessége a "hatodik ujj", amely a kézközépcsontból alakult ki. Az állat a mi hüvelykujjunkhoz hasonlóan szembe tudja fordítani az ujjaival, vékony leveleket és bambuszhajtásokat markol meg vele.
1 éves korában a fiatal panda elhagyja az anyját. Saját territóriumot kell foglalnia a hegyi bambuszerdőkben, ami nem könnyű. Hiába védi törvény a pandát, ha élőhelye egy részét elvették az emberek a falvak és szántőföldek céljára.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.